Kelp Extract (150 μg jodium) 200 tabs VitOrtho

Bij aanschaf van dit product krijg je in totaal 11 spaarpunten. Je winkelwagen bevat in totaal 11 spaarpunten met een totaal waarde van € 1,10.

8951

Nieuw product

Jodium draagt bij tot:

Een normaal energieleverend metabolisme.

Normale werking van de schildklier en de productie van de schildklierhormonen.

Normale werking van het zenuwstelsel.

Behoud van een normale huid.

Meer details

€ 11,50

Levertijd: 2 tot 5 dagen

- +

Toevoegen aan vergelijker

Beoordelingen en recensies van klanten

Nog niemand heeft een beoordeling gegeven
. Jammer he?
 
Omschrijving

Kelp Extract (150 μg jodium)

200 tabletten.

Toepassing van Jodium (Kelp extract)
Jodium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme. En draagt bij tot een normale werking van de schildklier en de productie van de schildklierhormonen. Draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Draagt bij aan het behoud van een normale huid.

Samenstelling per tablet

   
%ADH
Kelp
150 mg
   levert:
 
   Jodium
150 μg
100Ingrediënten
Vulmiddel (Microkristallijne cellulose), Kelp, Antiklontermiddel (Siliciumdioxide).

Geschikt voor
Geschikt voor vegetariërs

Bijzonderheden
Zeewierpreparaat Natuurlijke variaties in kleur en geur van dit product zijn mogelijk.

Gebruiksadvies
1 maal daags 1 tablet. Houd u aan de (aanbevolen) dosering.

Bewaaradvies
Koel (maar niet in de koelkast), droog en buiten bereik van jonge kinderen bewaren. 

Waarschuwing
Aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijden. Raadpleeg uw gezondheidsprofessional, arts of apotheker bij zwangerschap, borstvoeding, medicijngebruik of onduidelijkheden. 

Allergeneninformatie
Vrij van tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren, noten.
Dit product is geschikt voor vegetariërs.

Dit product is een voedingssupplement en is geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en/of gezonde levensstijl

 
Specificaties
Samenstelling: Kelp 75 mg, levert: , Jodium 150 μg (100%ADH/RI)
Gebruiksadvies: 1 maal daags 1 tablet, bij voorkeur tijdens de maaltijd innemen. Houd u aan de aanbevolen dosering.
Gegarandeerd vrij van: Tarwe, Gluten, Soja, Melk, Ei, Vis, Schaaldieren en Noten
Bijzonderheden: Zeewierpreparaat. Natuurlijke variaties in kleur en geur van dit product zijn mogelijk.
Bewaren: Koel (maar niet in de koelkast), droog en buiten bereik van jonge kinderen bewaren.
Geschikt voor: Geschikt voor vegetariërs.
Inhoud (aantal) 200
Vorm tabs
 
Aanvullende informatie voor professionals

Indicaties

Voor een goede voorziening met jodium, ter bestrijding van jodiumdeficiëntie, extra aanvulling tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding.

Achtergrond

Kelp (Fucus vesiculosus of blaaswier) groeit langs de kusten van de Noord- en Oostzee en langs de noordelijke kusten van de Atlantische en Stille Oceaan. De soort komt regelmatig voor in kelpwouden. 
Kelp is een zeer rijke bron van jodium, tot 600 mcg/g, en andere mineralen, zoals kalium, magnesium, calcium en ijzer. Daarnaast bevat kelp veel florotanninen, een groep polyfenolen met een sterke antioxidant werking, en geringe hoeveelheden vitamines (onder andere B-vitamines en vitamine C). 
De belangrijkste toepassing van kelp is als jodiumleverancier en in mindere mate als hulpmiddel om af te vallen. Andere voedingsbronnen van jodium zijn vis, eieren, kaas en melk. Verder wordt jodium toegevoegd aan keukenzout (21 mg/kg) en bakkers gebruiken met jodium verrijkt (65 mg/kg) bakkerszout. Voor vegetariërs, veganisten en mensen die weinig zeevoedsel en/of brood eten is kelp een belangrijke jodiumbron. 
De opname van jodium uit de voeding wordt geremd door onder andere roken en bepaalde stoffen in de voeding, zoals calcium, magnesium, ijzer, nitraten en isothiocyanaten (in kruisbloemige groenten). Daarnaast bevatten diverse plantaardige producten stoffen die de opname van jodium in de schildklier en de aanmaak van schildklierhormonen kunnen remmen. Voorbeelden zijn pinda’s, gierst, walnoten, diverse koolsoorten, bonen en zoete aardappels. 

Jodium is vooral van groot belang voor het goed functioneren van de schildklier. Daarnaast is het mineraal noodzakelijk voor een normale groei en ontwikkeling en voor een gezonde huid. 
De schildklier neemt jodium op uit het bloed en bouwt het in de schildklierhormonen trijodothyronine (T3) en thyroxine (T4) in die worden opgeslagen in de schildklier en naar behoefte aan het bloed worden afgegeven. T3, het fysiologisch actieve schildklierhormoon, reguleert verschillende fysiologische processen, waaronder groei, ontwikkeling, metabolisme en reproductie. T4, het in grotere hoeveelheden in het lichaam circulerende schildklierhormoon, wordt in doelweefsels omgezet in T3. 
De afgifte van schildklierhormonen gebeurt onder invloed van negatieve feedback, waarbij de hypothalamus, hypofyse en schildklier zijn betrokken. De hypothalamus geeft, wanneer de concentratie circulerende schildklierhormonen laag is, het thyrotropine-releasing hormoon (TRH) af. Dit hormoon stimuleert de hypofyse om het thyroïd-stimulerend hormoon (TSH) af te geven. TSH stimuleert de productie van T3 en T4 door de schildklier. 
Een tekort aan jodium leidt tot een onvoldoende productie van T4, waardoor de hypofyse de afgifte van TSH opschroeft. Een langdurig verhoogde TSH-waarde kan hypertrofie van de schildklier tot gevolg hebben, beter bekend als struma of krop. 

Circa 30% van de lichaamsvoorraad jodium (15-20 mg) bevindt zich in het schildklierweefsel en de schildklierhormonen. De overige 70% zit onder andere in het borstweefsel, het oog, de baarmoederhals, het maagslijmvlies en de speekselklieren. Het jodium in borstweefsel speelt een rol bij de ontwikkeling van de foetus en de baby. De functie in andere weefsels is nog onduidelijk, mogelijk fungeert jodium daar als antioxidant. 
Vooral tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding is een optimale jodiuminname van belang. De WHO adviseert een dagelijkse inname van 250 µg jodium in deze periode. Zwangere vrouwen hebben niet alleen een hogere jodiumbehoefte vanwege de foetus, maar ook door een verhoogde jodiumuitscheiding via de nieren. Bij vrouwen die borstvoeding geven wordt 10–15% van de ingenomen jodium uitgescheiden via de borstvoeding. 
In een Amerikaanse studie is gekeken naar vrouwen met ongediagnosticeerde hypothyreoïdie tijdens hun zwangerschap en de IQ-verlaging bij hun kinderen in de leeftijd van 7-9 jaar. Volgens de onderzoekers kan jodiumdeficiëntie hersenbeschadiging bij de foetus en andere neurologische defecten tot gevolg hebben, waaronder spasticiteit, verlaagd IQ, ataxie en doofstomheid. 
Een goede jodiumvoorziening in de periode van borstvoeding is belangrijk voor de verdere neurologische ontwikkeling en productie van schildklierhormonen bij de baby. 

Volgens cijfers van de WHO was er in 2007 bij 2 miljard mensen, waaronder 266 miljoen schoolkinderen in de leeftijd van 6-12 jaar, sprake van onvoldoende jodiuminname. Onderzoekers van de Boston University School of Medicine constateerden in 2013 dat er weliswaar vooruitgang is geboekt, maar dat jodiumdeficiëntie nog steeds een wereldwijd gezondheidsprobleem is dat zowel de geïndustrialiseerde wereld als de ontwikkelingslanden treft. Zo wordt jodiumdeficiëntie gezien als meest voorkomende oorzaak van vermijdbare hersenbeschadiging wereldwijd. Een jodiumtekort kan in elke levensfase schadelijk voor de gezondheid zijn, maar is vooral desastreus voor het zich ontwikkelende brein. In 2015 blijkt een derde van de 72,1 miljoen Europese schoolkinderen een ontoereikende jodiuminname te hebben. 

Uit een recent RIVM-rapport komt naar voren dat het jodiumgehalte dat van nature in gewassen zit in Nederland onvoldoende is om in de jodiumbehoefte te voorzien. Daarom wordt jodium via zout toegevoegd aan brood. Door de toevoeging van gejodeerd bakkerszout is brood een belangrijke bron van jodium in Nederland. Mensen die echter geen of weinig brood eten, krijgen minder jodium binnen. Mensen die maximaal een snee brood per dag eten, krijgen gemiddeld 35-40% minder jodium binnen dan mensen die minstens vier sneden brood per dag eten. Ook mensen die brood eten zonder gejodeerd bakkerszout (zelf gebakken of biologisch brood) of kiezen voor zeezout in plaats van gejodeerd keukenzout lopen mogelijk het risico op een te lage jodiuminname.

Dosering

1 maal daags 1 tablet, tenzij anders geadviseerd door een gezondheidsprofessional. 

Bijzonderheden

  • Bij gelijktijdig gebruik van ACE- of angiotensineremmers en een jodiumsupplement bestaat het risico op hyperkaliëmie.
  • Bij gebruik van jodiumsupplementen in combinatie met kaliumsparende diuretica kan eveneens een hyperkaliëmisch effect optreden.
  • Vermijd het gelijktijdig gebruik van thionamiden en jodiumsupplementen. Deze combinatie kan de schildklierwerking verder vertragen en hypothyreoïdie veroorzaken.
  • Dit product is vrij van tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren en noten.
  • Geschikt voor vegetariërs.

Literatuur

- Opinion of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Level of Iodine; EFSA, 2002. 
- Iodine Monograph; Alternative Medicine Review 15(3):273-278, 2010. 
- Floor PB: Jodium: Aspecten van een kleurrijk spoorelement (1); De Orthomoleculaire Koerier 19(5):13-19, 2004. 
- Maan ES: Nutriëntenwijzer: Jodium; Tijdschrift voor Orthomoleculaire Geneeskunde 27(1):22-25, 2012. 
- Geurts M, Verkaik-Kloosterman J: De jodiuminname van de Nederlandse bevolking na verdere zoutverlaging in brood; RIVM Briefrapport 2014-0054, november 2014. 
- Wang T et al.: Antioxidant capacities of phlorotannins extracted from the brown algae Fucus vesiculosus; Journal of Agricultural and Food Chemistry 60(23):5874-5883, 2012. 
- Bladderwrack; website Natural Medicines. Geraadpleegd 10-2015. 
- Iodine; website Natural Medicines. Geraadpleegd 10-2015. 
- Pearce EN, Andersson M, Zimmermann MB: Global iodine nutrition: Where do we stand in 2013?; Thyroid 23(5):523-528, 2013. 

 

 
Werking van dit product

Helaas mag er op internet geen informatie gegeven worden over de mogelijk gunstige werking op het lichaam.

Bizar maar waar. Zelfs Google werkt hieraan mee, en gaat zelfs nog verder. Volgens Google mogen zelfs EFSA goedgekeurde claims niet meer getoond worden. 
Inderdaad, faalt Google in haar missie "Alle informatie toegankelijk maken"

Meer weten over de werking van dit product?

Helaas mag ik in verband met de Europese wetgeving consumenten niet uitleggen waar dit voedinssupplement voor gebruikt kan worden. Voor verdere hulp:

  • Mail naar michael@natuurlijk.fit met je vraag m.b.t. Gezondheid
  • Je kunt de website www.natuurlijk.fit raadplegen voor Orthomoleculaire Kennis. Ook kun je daar een afspraak maken voor advies op maat.

Schrijf als eerste een recensie! !

30 andere producten in deze categorie

Menu

Vergelijk 0